2024 m. vasario 7 d., trečiadienį, 18 val. Lietuvos medicinos bibliotekoje atidaroma dailės terapeutų paroda ,,Dialogai su savimi”

 

2024-02-06

2024 m. vasario 7 d., trečiadienį, 18 val. Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilnius) atidaroma dailės terapeutų paroda ,,Dialogai su savimi”.

Paroda veiks iki vasario 29 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

 Rogersas: „Kūrybiškumas – tai gebėjimas atrasti naujus problemų sprendimus arba atrasti naujus raiškos būdus, surasti kažką naujo gyvenime“.

Parodos pavadinimas „Dialogai su savimi“ gimė jos dalyvių dėka.

 Parodos dalyviai – profesionalūs dailės terapeutai, 2020-2023 metais studijavę LSMU ir VDA jungtinės magistrantūros studijų programoje „Dailės terapija“. Ši studijų programa gyvuoja nuo 2013 metų.

2014 m. spalio 30 d. LR SAM buvo pasirašytas ministro įsakymas dėl profesinių kvalifikacinių reikalavimų meno terapeutui patvirtinimo. Dailės terapijos profesija oficialiai įteisinta Lietuvoje. Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, dailės terapeuto profesija yra sveikatos priežiūros specialybė, o dailės terapeuto paslauga priskiriama sveikatos priežiūros paslaugų grupei.

 Dailės terapija (DT) – tai psichoterapijos ir psichologinės korekcijos kryptis, kurioje terapijai naudojamos dailės priemonės ir kūrybiškumas.

Pagrindinis dailės terapijos tikslas – harmonizuoti psichinę būseną, ugdant saviraiškos ir savęs pažinimo gebėjimus. Saugioje erdvėje dailės terapeutas sukuria terapinį ryšį ir formuoja trinarių santykių (klientas, piešinys ir terapeutas) terapinį procesą.

Terapijos metodus pradėjo taikyti XX a. viduryje Anglijoje ir JAV. Tik 8-ąjame dešimtmetyje dailės terapija susiformavo kaip profesija. Šiandien dailės terapeutai ruošiami daugelyje pasaulio universitetų. Jais tampa magistro lygio studijas baigę absolventai.

Savo raidos pradžioje dailės terapija atspindėjo S. Freudo ir C. G. Jungo psichoanalitinę pažiūrą, pagal kurią galutinis kliento meninės veiklos produktas (piešinys, skulptūra ar instaliacija) išreiškia jo nesąmoningus psichinius procesus. DT raidoje galima išskirti keletą svarbiausių krypčių: psichoanalitinė, raidos, humanistinė, geštalto, adaptacinė, kognityvinė, elgesio.

 Terapija naudinga klientams patiriantiems emocinės raidos sunkumus, intelekto raidos sutrikimą, stresą, depresiją, emocinį nestabilumą, emocinių reakcijų impulsyvumą, vienišumo jausmą, tarpusavio konfliktus, nepasitenkinimą santykiais šeimoje, padidėjusi nerimą, baimę, fobijas, žemą savivertę.  Taikoma sveikatos reabilitacijos įstaigose, psichiatrinėse ligoninėse, vaikų raidos centruose, slaugos ligoninėse, priklausomybės ligų centruose.

 DT sesija susideda iš kelių dalių, tačiau svarbiausios dvi dalys: kūrybinė veikla ir proceso aptarimas (refleksija). Kliento meniniai įgūdžiai nesvarbūs, kūrybos rezultatas nevertinamas, svarbiausia yra pats meninis procesas.

Terapijos naudą ir gydomąją galią įrodo daugybė atliktų mokslinių tyrimų. Kūrybinio proceso metu, kai žmogus sugalvoja ir įgyvendina savo idėjas, jo organizmas išskiria laimės hormonus: dopaminą ir endorfinus. DT gali turėti prevencinę, palaikomąją ir gydymo naudą.

 Dailės terapeutams svarbu patiems kurti. Ruošdamasis sesijai su klientu arba grupe dailės terapeutas siūlomą techniką pirmiausia išbando pats. Kurdamas (rašymas, vaizduojamoji dailė ar kūrybos kalba) žmogus, galima sakyti, kalbasi su savimi.

  Vida Juškaitė

Menininkė, keramikė, edukologė į dailės terapijos kelią įžengė vedama žingeidystės jausmų.

Sertifikuota dailės terapeutė.  Ilgą laiką dirbdama su vaikais, matydama aplinkos ir vaikų emocinės saviraiškos kaitą pradėjo gilintis į dailės terapijos mokslus ir profesionaliai taikyti įgytas žinias savo darbe. Dabar dirba su vaikais.

Dovilė Maria Židonienė

Profesionali psichologė. Sertifikuota dailės terapeutė. Draugijos TerapiArta tikroji narė. Nuo vaikystės mėgo piešti ir tapyti, domėjosi vaizduojamuoju menu ir jo galimybėmis psichoterapijoje. Tai atvedė į naują kelią. Dailės terapiją taiko darbe su mokyklinio amžiaus vaikais.

Diana Griniūtė

 Studijavo edukologijos ir psichologijos mokslus. Sertifikuota dailės terapeutė. Draugijos TerapiArta tikroji narė. Ilgus metus dirbo atsakingą organizacinį darbą, tačiau ieškojo kūrybinės saviraiškos galimybių. Baigė Vienožinskio dailės mokyklos suaugusiųjų skyrių. Visada kirbėjo mintys apie žmogaus vidinio pasaulio gelmes, apie gydančio meno galią, apie savo vietą čia ir dabar. Užsiima privačia praktika.

 Kristina Šaltytė

 Žemės ir aplinkos menininkė. Gamtos terapeutė.  Dailės terapijos magistrantė. Draugijos TerapiArta narė. Daug metų dirbo įdomų kūrybingą darbą projektavimo srityje, tačiau patyrusi perdegimo sindromą nusprendė sulėtinti tempą ir panaudoti savo menines žinias bei įgūdžius nauja kryptimi. Dailės terapijos metodus taiko darbe su ASS vaikais ir socialinės rizikos asmenims.

 

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS