2023-11-08
Lapkričio 8-ąją minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose kalbama apie tinkamos mitybos principus.
Sveika mityba svarbi žmogaus organizmui, sveikatai palaikyti. Sveika mityba užkerta kelią nutukimui, sumažina širdies ligų tikimybę, padeda palaikyti reikalingų maistinių medžiagų balansą.
Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja tinkamą kiekį jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.).
Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – viršsvoris, nutukimas arba organizmo nualinimas, anoreksija. Nutukusių žmonių pasaulyje vis daugėja.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai: valgyti kuo įvairesnį maistą; valgant kuo ilgiau kramtyti maistą; vengti užkandžių ir greito maisto; vartoti kuo daugiau šviežių maisto produktų; valgyti daug daržovių, vaisių ir grūdinių produktų; rinktis produktus, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių, saldiklių; nepersivalgyti, bet ir nebadauti; saikingai vartoti cukrų, druską; vengti kavos ir alkoholio; gerti pakankamai vandens (rekomenduojama 1,5-2 litrus per dieną).
Pasak profesoriaus Rimanto Stuko, reikia atkreipti dėmesį, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus, kiekvieno sveikatos būklė yra skirtinga. Ir organizmo poreikiai taip pat yra skirtingi, jie priklauso nuo įvairių veiksnių: gyvensenos (rūkymas), aplinkos, darbo pobūdžio ir t.t. Ir ne visada žmogui pakanka žinių labai objektyviai ir įvertinti savo poreikius. Bendrosios rekomendacijos ne visuomet galioja kiekvienam.
Parengta pagal visuomenės sveikatos specialistų informaciją ir knygąMitybos mokslininko užrašai : [praktinis harmoningo gyvenimo vadovas apie maistą ir sąmoningą maitinimąsi] / Rimantas Stukas ; sudarė Loreta Lileikienė. – Vilnius : Alma littera, 2020 ([Vilnius] : Petro ofsetas). – 213, [2] p.
Lietuvos medicinos biblioteka parengė visuomenei naudingų literatūros šaltinių sąrašą šia tema. Šaltinius galite rasti ir užsisakyti bibliotekoje.