Gegužės 12-ąją minima Tarptautinė slaugytojų diena

 

2024-05-10

Tarptautinė slaugytojų diena švenčiama Tarptautinės raudonojo kryžiaus organizacijos sprendimu,  šiuolaikinės slaugytojo profesijos pradininkės, anglų medicinos sesers Florencijos Naitingeil (1820 05 12 – 1910 08 13) garbei, jos gimimo dieną.

Krymo karo metu F. Naitingeil Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau Anglijoje įkūrė pirmuosius slaugos namus ir mokyklą. F. Naitingeil nuomone, gydytojai rūpinasi, kaip išgydyti ligą, o slaugytojas – kaip pacientui atgauti sveikatą. Ji teigė, kad  slaugytojas turi gerai išmanyti medicinos dalykus.

Slaugymas yra viena seniausių veiklų pasaulyje, bet slauga kaip mokslas yra vienas jauniausių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Profesionalių slaugytojų poreikis darbo rinkoje vis didėja. Slaugytojų darbas labai svarbus ir kupinas iššūkių. Jie yra labai arti paciento ir kartais žino daugiau nei gydytojas.
Tarptautinė slaugytojų asociacija (ICN), vienijanti daugiau kaip 130 nacionalinių slaugytojų asociacijų visame pasaulyje, atstovaujanti daugiau kaip 28 milijonams slaugytojų, kasmet parenka temą. Šių metų Slaugytojų dienos tema: „Mūsų slaugytojai. Mūsų ateitis. Slaugos ekonominė galia.“

ICN prezidentė Dr. Pamela Cipriano paaiškino pasirinktos temos priežastis: „Nepaisant to, kad slauga yra sveikatos priežiūros pagrindas, ji dažnai susiduria su finansiniais sunkumais ir visuomenės nuvertinimu. Tęsdami pagrindinę temą „Mūsų slaugytojos. Mūsų ateitis“ ir ICN Permainų chartijoje numatytus politinius veiksmus, asociacija nusprendė dėmesį sutelkti į ekonominę slaugos galią, siekdama pakeisti požiūrį ir parodyti, kaip strateginės investicijos į slaugą gali atnešti didelę ekonominę ir visuomeninę naudą. […] Politikai, sveikatos priežiūros administratoriai ir net plačioji visuomenė dažnai nežino arba yra klaidingai informuoti apie investicijų grąžą, kurią gali užtikrinti tinkamas slaugos finansavimas, ypač šiais neramiais finansiniais laikais. Remdamiesi COVID-19 pandemijos metu įgyta patirtimi ir pripažindami, kad dėl konfliktų, klimato krizės ir finansinio nestabilumo didėja grėsmė gyventojų sveikatai visame pasaulyje, manome, kad atėjo tinkamas metas pasisakyti už perspektyvos ir politikos pokyčius.“


Parengta pagal Lietuvos slaugos specialistų organizacijos ir Tarptautinės slaugytojų asociacijos informaciją.

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS