Pirmajam VU Medicinos fakulteto dekanui Steponui Laurynui Bizijui – 300 metų

 

2024-04-18

Nuotraukos J. Valančiūtės

Balandžio 11 d. Vilniaus universitete paminėtos pirmojo Medicinos fakulteto dekano Stepono Lauryno Bizijaus 300-osios gimimo metinės.

VU bibliotekos Smuglevičiaus salėje šiai progai parengta senųjų rankraščių ir spaudinių paroda. Susirinkusius į vieną puošniausių universiteto salių pasveikino Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė.  Pasak Medicinos fakulteto dekano prof. Daliaus Jatužio, toks susibūrimas verčia susimąstyti, kokia svarbi istorija, ir ką paliksime po savęs. Gydytoja neurologė, dr. Eglė Sakalauskaitė-Juodeikienė perskaitė pranešimą apie Stepono Lauryno Bizijaus gyvenimą, tyrinėjimus manijos ir melancholijos srityje.

L. Bizijus medicinos mokslus baigė Paduvos universitete. Nuo 1748 m. – Turino medicinos kolegijos profesorius. Venecijoje atliko gydytojo praktiką. Vėliau Nesvyžiuje buvo Karolio Radvilos dvaro gydytoju.

1770 m. jis pirmasis Vilniuje mokslo tikslais skrodė žmogaus lavoną ir tai aprašė lotynų, lenkų kalbomis.

1781–1787 m. Vilniaus universitete dėstė anatomijos ir fiziologijos kursą. 1781 – 1785 m. buvo pirmuoju Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanu. Parašė darbų apie nervų ligas, kaltūną ir kt.

Nuotraukos J. Valančiūtės

Renginyje pristatytas antrasis knygos „Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanai“ leidimas. Vienas iš leidinio sudarytojų, dr. Ramūnas Kondratas prisiminė kaip buvo renkama medžiaga. Mintimis pasidalino buvusi fakulteto dekanė prof. Zita Aušrelė Kučinskienė.

Renginį moderavo Komunikacijos skyriaus vadovė Lina Kocienė.

 

Parengė Janina Valančiūtė

 

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS