„Renkuosi atleisi“- tai knyga žmonėms, kurie kankinami pykčio, apmaudo, nuoskaudų ir destruktyvaus elgesio ieško išeities

 

2024-02-07

 „Renkuosi atleisi“- tai knyga žmonėms, kurie kankinami pykčio, apmaudo, nuoskaudų ir destruktyvaus elgesio ieško išeities.

  „Atleidimas skirtas ne skystablauzdžiams – tai sunkus darbas. Tačiau duoda neapsakomą naudą, kai jo imatės.“

   Vien tik pasakyti „Aš tau atleidžiu“ dažniausiai nepakanka. Nors žodžiai ištariami, tačiau pikti jausmai dažnai sugrįžta. Žmonėms reikia pereiti procesą, kad suprastų savo jausmus. Kartais, kad atleistum, reikia apmąstyti ne vieną incidentą, o ilgą skaudžių įvykių seką. Pyktis gali sukelti psichologinių problemų ir paaštrinti esamas. Atleidimas yra daugiau nei nustoti pykus, būti neutraliam kito atžvilgiu ar tiesiog priimti tai, kas nutiko. Atleidimas nėra nuolaidžiavimas arba pateisinimas, užmiršimas ar nusiraminimas. Atleidimas yra procesas. Daugelis žmonių pradeda atleidimo procesą, nes yra pavargę nuo blogos savijautos ir nori jaustis geriau. Atleidimas nėra greitas sprendimas. Tai sunkus, kartais skausmingas darbas. Skaudžios emocinės žaizdos reikalauja stiprių vaistų.

     Knygos autorius remiasi Kanados psichiatru R.C. Hunteriu, kuris buvo vienas pirmųjų paskelbęs atleidimo naudą. Jis teigė, kad  žmonės, turintys įvairių psichologinių sunkumų, gali išgyti atleisdami. Minėtas psichiatras nustatė, kad nerimastingi žmonės atleidę gali įgauti daugiau vidinės ramybės. Atleidus, sergančiųjų depresija, intensyvaus pykčio priepuoliai ar net paranojos simptomai regimai sumažėjo.

    Knygoje susipažinsime su autoriaus moksliškai patikrinta atleidimo programa. Jos tikslas-nauda atleidžiantiems. Išsamiai aptariamos  keturios atleidimo fazės:

I Fazė-Savo pykčio atskleidimas.
II Fazė-Apsisprendimas atleisti.
III Fazė-Atleidimas.
IV Fazė-Atradimai ir išsilaisvinimas iš emocinio kalėjimo.

Žmogui sėkmingai užbaigus atleidimo procesą sumažėja arba pradingsta:

  • Neigiami jausmai skriaudėjui,
  • Neigiamos mintys apie skriaudėją,
  • Neigiamas elgesys su skriaudėju.

Autorius atkreipia dėmesį, kad jei skaitome šią knygą, turėtumėm įvertinti, kokio stiprumo skausmą jaučiame. Jei šią knygą galime perskaityti vienu prisėdimu, nemanykime, kad ir atleidimo procesą galime užbaigti per pusdienį. Knyga yra tarsi kelio žemėlapis, kurį peržvelgiame prieš leisdamiesi į kelionę per visą šalį, kad žinotumėte kur važiuoti. Sankryžoje reikia atsiversti žemėlapį ir pasitikrinti judėjimo kryptį.

 

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS