Tarptautinė konferencija „Spaudos centrai ir periferijos ankstyvaisiais Naujaisiais laikais“

 

2023-10-20

Spalio 5–6 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko tarptautinė konferencija „Spaudos centrai ir periferijos ankstyvaisiais Naujaisiais laikais“, skirta Vilniaus 700 metų jubiliejui.

Pasak konferencijos organizatorių, aptariamo laikotarpio ir šiais metais reikšmingą sukaktį mininčiai Lietuvos sostinei buvo būdinga didelė religinė ir kultūrinė tolerancija. Čia klestėjo įvairios idėjos ir požiūriai, tai skatino kurtis spaustuves ir populiarinti knygas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Būdamas Europos spaudos periferija, Vilnius sugebėjo įsitvirtinti kaip knygų spaudos ir sklaidos centras, darantis įtaką kaimyninių šalių leidybai.

Konferencijoje pristatyti 33 pranešimai, kuriuos perskaitė įvairių mokslo sričių tyrėjai iš 14 valstybių: Belgijos, Estijos, Čekijos, Graikijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rumunijos, Slovakijos, Švedijos, Ukrainos, Vokietijos. Pasidalinta įžvalgomis senosios knygos kultūros, istorijos, skaitmeninės humanitarikos taikymo temomis, išanalizuotos spaudos centrų ir periferijų formavimosi aplinkybės ir santykis skirtinguose kontinentuose ir kultūrose, autorių, leidėjų, platintojų, skaitytojų bei saugotojų vaidmuo kuriant ir platinant spausdintinę knygą.

Keletas pranešimų skirta medicinos knygoms. Pranešėja iš Jogailos universiteto Justyna Kiliańzyk_Zięba apžvelgė medicinos bibliotekas, kurios priklausė XVI a. pabaigoje Krokuvoje dirbusiems gydytojams, daugiausia dėmesio skyrė Ciuriche gimusio, Konrado Gessnerio mokinio Antono Schneebergerio  (1530-1581) bibliotekai. Katarzyna Pekarcka-Falkowska (Poznanės medicinos mokslų universitetas) savo pranešime aptarė žymaus Dancigo (dab. Gdanskas) gamtininko Johano Philippo Breyne´o sukauptos bibliotekos vertę ir aukcione parduotų knygų kainas. Biblioteka buvo parduota dviem dalimis (1765 ir 1766 m.) įvairiems pirkėjams iš vokiškai kalbančių kraštų: Rusijos, lenkiškosios Prūsijos ir kt. Bartlomiej Siek iš Gdansko medicinos universiteto akcentavo Gdansko leidyklų vaidmenį miestui tampant svarbiu medicinos centru. Dviejų pagrindinių leidyklų („Rhode´as ir įpėdiniai“, „Hunefeldas ir įpėdiniai“) XVI ir XVII a. išleisti lediniai suskirstyti pagal temas, siekiant išsiaiškinti statistinį ryšį tarp medicinos ir kitų tuo metu išleidžiamų knygų.

Parengė Janina Valančiūtė
Lietuvos medicinos biblioteka

Prof. Rimvydas Laužikas

Moderatotė N. Klingaitė-Dasevičienė su pranešėju.

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS